Eén op de drie consumenten positief over economie

Consumenten zijn weer een stuk positiever over de Nederlandse economie: het vertrouwen is terug op het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. Zeven jaar geleden daalde het daalde het vertrouwen spectaculair, terwijl de trend nu opwaarts is. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week van het ING Economisch Bureau.

Bijna één op de drie consumenten (31%) is nu positief over de staat van de economie. Een kleine groep van hen (2%) stelt zelfs dat de economie er ‘zeer goed’ voorstaat. De groep pessimisten is met 23% duidelijk kleiner. Bijna de helft van de respondenten (46%) vindt dat de economie momenteel niet slecht, maar ook niet goed draait.

Optimisme

Er zijn wel redenen te bedenken voor meer optimisme onder consumenten. Zo lijkt een Grexit voorlopig afgewend.,,Vorige maand was er nog een dip in het vertrouwen te zien”, aldus een woordvoerder van het ING Economisch Bureau. ,,Mensen hebben zich toch zorgen gemaakt over een Grexit.”

Deze maand was er veel goed nieuws. ,,Het centraal Plan Bureau kwam met groeicijfers van de Nederlandse econonomie, het aantal banen neemt al meer dan een jaar toe”, aldus de zegsman van ING.

Daarnaast is de inflatie laag, ligt er een belastingverlaging in het verschiet en zal de koopkracht voor de meeste Nederlanders volgend jaar toenemen. Na 7 magere jaren gloren er zo betere tijden voor de Nederlandse consument. ,,De consument let op zijn portemonnee, op de prijzen in de supermarkt en of hij een baan heeft. Die zaken gaan allemaal de goede kant op.”

Bron: Eén op de drie consumenten positief over economie